Lid van De Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten Lid van KP Lid van de Nederlandse vereniging voor parodontologie Lid van nvvp

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen... Lees verder...

Ongezond tandvlees

Van kwaad tot erger. De bacteriën in tandplaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees herken je als volgt: het ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Ontstoken tandvlees heeft een naam: gingivitis. Lees verder...

Behandeling

Ik richt mij allereerst op het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen: de preventieve zorg. Indien er toch problemen met uw gebit of tandvlees zijn ontstaan, dan is er sprake van curatieve zorg. Lees verder...

Gezond tandvlees, wat is dat?

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen.
Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel wordt het parodontium genoemd. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm). Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen (of schoonmaken met tandenstokers/ragers) of bij het eten.

Hoe houd je het tandvlees gezond?

Je kunt je tandvlees gezond houden door je tanden, kiezen (of implantaten) perfect schoon te houden. In de mond zitten namelijk ontelbare hoeveelheden (en verschillende soorten!) bacteriën. Deze hechten zich vast aan tanden en kiezen. Zou je deze bacteriën niet weghalen, dan vormen ze samen een laag. Die laag noemen we tandplaque: een zachte, kleverige laag met een witte of gele kleur. Na verloop van tijd verkalkt de tandplaque en wordt dan tandsteen genoemd. Als je tanden, kiezen of elementen bedekt zijn met tandplaque zijn ze niet meer mooi glad, maar hebben ze een ruw oppervlak. Dit is lastig om goed te verwijderen. Het tandvlees reageert op de tandplaque door te gaan ontsteken. Met een goede mondhygiëne voorkom je dat tandplaque (lees: de bacteriën) de kans krijgt om het tandvlees te laten ontsteken, waardoor schade kan ontstaan. Handig, want zo weet je precies hoe je je tandvlees gezond kunt houden!

Ongezond tandvlees, van kwaad tot erger

De bacteriën in tandplaque zorgen ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees herken je als volgt: het ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Ontstoken tandvlees heeft een naam: gingivitis. Bij gingivitis is de rand van het tandvlees ontstoken. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden in de richting van het kaakbot. Dan spreken we over parodontitis. Als parodontitis niet behandeld wordt, ontstaat er gevorderde parodontitis. Dit zijn drie gradaties van ongezond tandvlees die, als er niets aan gedaan wordt, van kwaad tot erger gaan: door de ontsteking kan het kaakbot worden afgebroken en kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

De behandeling

Werkwijze

Ik richt mij allereerst op het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen: de preventieve zorg. Indien er toch problemen met uw gebit of tandvlees zijn ontstaan, dan is er sprake van curatieve zorg. Om u een indruk te geven van de werkzaamheden, heb ik de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.

Preventieve zorg: wanneer is dat nodig?

Preventieve zorg is een goede aanvulling op uw eigen dagelijks onderhoud indien u tandvlees­ontsteking wilt voorkomen, u belang hecht aan een gezond gebit, u wilt voorkomen dat er gaatjes ontstaan, u wilt voorkomen dat uw tanden en kiezen gevoelig worden, u wilt voorkomen dat uw tandvlees terugtrekt, u voor uw kinderen een gaaf gebit wilt.

Curatieve zorg: het oplossen van problemen

Curatieve zorg is noodzakelijk indien: er regelmatig gaatjes ontstaan, uw tanden of kiezen gevoelig zijn bij koud, warm, zoet en zuur, u last heeft van terugtrekkend tandvlees, u last heeft van bloedend en/of gezwollen tandvlees, uw tanden of kiezen los gaan staan of van stand veranderen, u last heeft van een slechte adem of vieze smaak.

Het geven van adviezen bij andere aandoeningen

Soms kan een andere aandoening in uw lichaam de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Bijvoorbeeld als u diabetespatiënt bent, of aan een hart- of vaatziekte lijdt. Ook als u zwanger bent adviseren wij om een afspraak te maken.

Stappen in de behandeling

Een eerste behandeling duurt 45 à 60 minuten.

Voor aanvang van de behandeling neem ik met u de gezondheidsvragenlijst door. Er kan immers een verband bestaan tussen een aantal aandoeningen (zoals suikerziekte/diabetes, schildklierafwijkingen, hart- en vaatziekten) en tandvleesproblemen. Ook kan ik tijdens de behandeling op deze manier rekening houden met bepaalde gezondheidsproblemen (zoals bijvoorbeeld bij hartpatiënten).

Na het invullen en bespreken van de vragenlijst volgt een uitgebreid mondonderzoek. Ik noteer de conditie van uw tandvlees en bespreek met u de uitkomst hiervan. Dit onderzoek doe ik bij iedereen om alle tandvleesproblemen te ondervangen. Er zijn namelijk vaak tandvleesproblemen aanwezig zonder dat deze opgemerkt worden.

Met de gegevens van het mondonderzoek maak ik een behandelplan en begroot ik de kosten.

In overleg met u wordt de behandeling gestart en/of worden eventuele vervolgafspraken gepland (afhankelijk van de ernst van de situatie).

Daarnaast geef ik aan of er na afloop van dit traject verdere controles noodzakelijk zijn. Deze recalls zijn bedoeld om het behaalde resultaat vast te houden en om nieuwe problemen te voorkomen.

Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw aanvullende ziektekostenverzekering, komen de kosten geheel of gedeeltelijk in aanmerking voor vergoeding. Wij raden u aan om uw polisvoorwaarden hier op na te slaan, of contact op te nemen met uw verzekeraar.

Behandelcodes en kosten

De gebruikte codes per behandeling vindt u in het menu tarieven. Meer over behandelcodes, verzekeringen, vergoedingen en maximum tarieven die vastgesteld zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit vindt u op allesoverhetgebit.nl of op nza.nl.

Tijdig verzetten of afzeggen van afspraken

Een gemaakte afspraak kan tot 24 uur van te voren vrijblijvend worden verzet of afgezegd. Bij niet tijdig afzeggen wordt de afspraak, behoudens overmacht, in rekening gebracht.